Prof. Ing. Tomáš Ruml, CSc.
Prof. Tomáš Ruml je vedoucím Ústavu biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha a také
děkanem Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Je to světově uznávaný
expert na poli virologie a molekulární biologie. Publikoval vice než 100 originálních
publikací v prestižních vědeckých časopisech, včetně Nature, PNAS nebo EMBO Journal.
Jeho výzkumný tým se podílí na řešení řady mezinárodních i národních projektů,
včetně NIH (R01) a Fogarty US projects. V průběhu let 2000 až 2008 organizoval
mezinárodní symposia Retrovirus Assembly Meetings. Na VŠCHT Praha založil nový
studijní program Forenzní analýza a nové výukové předměty Molekulární genetika
a Genetické inženýrství. Je nositelem ceny Ministra školství, tělovýchovy a sportu
za neobyčejné výsledky ve vědě v roce 2012, ceny rektora VŠCHT Praha za vynikající
výsledky a propagaci vědeckého výzkumu v r. 2014, a ceny prezidenta Vietnamu
za mimořádné zásluhy o porozumění mezi národy v r. 2015.
Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Prof. Jana Hajšlová je vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha, a
vedoucí Akreditované Laboratoře (ISO17025) kvality a bezpečnosti potravin. Je
vědkyní světového formátu v oblasti potravinářské a environmentální chemie.
Publikovala vice než 250 originálních prací v impaktovaných časopisech na téma
vývoje a aplikace pokročilých analytických metod zaměřených na analýzu kontaminantů,
reziduí pesticidů, přírodních toxinů I dalších biologicky aktivních látek. Je také
expertkou v oblasti autentikace potravin a metabolomiky. Její výzkumný tým
participuje v řadě národních a mezinárodních grantů , včetně EC 5 - 7th Framework
Programme, HORIZON 2020, COSTs, EEA a Norwegian grants. PhD studenti prof. Hajšlové
jsou zahrnuti v řadě bilatelárních spoluprací a výzkumných aktivitách. Zaštiťuje
také řadu kolaborací se světovými renomovanými institucemi, jako je FAO, WHO, USDA
a Joint Research Centre. V současné době je delegátkou výboru programové komise
HORIZON 2020 SOCIETAL CHALLENGE 2: ´Food Security, Sustainable Agriculture and
Forestry, Marine and maritime and inland water research and the Bioeconomy´. Je
také předsedkyní organizačního výboru mezinárodních konferencí, jako je Recent
Advances in Food Analysis (RAFA. www.rafa2011.eu,www.rafa2013.eu, www.rafa2015.eu).
Doc. Ing. Milena Zachariasova, Ph.D.
Doc. Ing. Milena Zachariášová, Ph.D. (Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT
Praha) je expertkou v oblasti vývoje a aplikace instrumentálních metod na bázi
hmotnostní spektrometrie. Zabývá se zejména bioprospekcí přírodních materiálů,
tj. výzkumem zaměřeným na charakterizaci nových přírodních zdrojů využitelných
pro izolaci biologicky aktivních látek, které by našly uplatnění v potravinářství
či farmaceutickém průmyslu. Vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie je zde
využívána pro identifikaci a strukturní charakterizaci sloučenin, které jsou
zodpovědné za biologickou aktivitu extraktů z přírodních zdrojů. Další oblastí
jejího zájmu je metabolický fingerprinting / profilování a využití vysokorozlišovací
hmotnostní spektrometrie pro studium autenticity potravin a odhalování falšování.
Další oblastí, kterou se doc. Ing. Milena Zachariášová, Ph.D. zabývá, je cílová/necílová
analýza potravních kontaminantů (zejména volných a “maskovaných” mykotoxinů),
tj. vývoj, optimalizace a validace analytických metod založených na ultra-účinné
kapalinové chromatografii spojené s hmotnostně-spektrometrickou detekcí v potravinách
a krmivech.
Ing. Michaela Rumlová, Ph.D.
Ing. Michaela Rumlová, Ph.D. (Ústav biotechnologie, VŠCHT Praha) je expertkou
v oblasti virologie a molekulární biologie. Její výzkumné aktivity jsou zaměřené
na buněčný metabolismus a efekty virové infekce na lidské buňky. Ing. Michaela
Rumlová, Ph.D. je autorkou více než 45 originálních vědeckých publikací v prestižních
časopisech, včetně Nature, PNAS nebo EMBO Journal. Je držitelkou ceny Otty Wichterleho
z roku 2014 za vynikající vědecké výsledky.
Ing. Jitka Viktorová, Ph.D.
Ing. Jitka Viktorová, Ph.D. (Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha) je
excelentní mladý vědec z oblasti výzkumu biologické aktivity organických sloučenin.
Její aktivity jsou především zaměřeny na zhodnocení pozitivních vlastností látek
izolovaných z přírodních zdrojů, ale i na stanovení jejich případného toxikologického
potenciálu (cytotoxicita, genotoxicita, aj.). Kromě toho se zabývá i klonováním
a genovou expresí bakterií i vyšších rostlin. Je autorkou několika originálních
vědeckých publikací. Samozřejmě je zapojena i do výukové činnosti v rámci VŠCHT
Praha.
Ing. Marie Fenclová
Ing. Marie Fenclova je Ph.D. student na Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT
Praha. Její aktivity jsou zaměřeny především na optimalizaci a validaci analytických
metod pro cílovou a necílovou analýzu potravních kontaminantů (mykotoxinů) a
biologicky aktivních látek (fytohormony, seskviterpenické laktony, antioxidanty,
léčiva). Pracuje především s technikami ultra-účinné kapalinové chromatografie
a s vysokorozlišovací hmotnostně-spektrometrickou detekcí. Zabývá se jak analýzou
přírodních materiálů, tak i analýzou lidské krevní plasmy / séra a buněčných linií
za účelem zjištění efektu toxinů či pozitivních biologicky aktivních látek na lidský
metabolom.